KRATEK ŽIVLJENJEPIS PRIM. ASIST. MAG. MARIJAN LUŽNIK, SPECIALIST GINEKOLOGIJE IN PORODNIŠTVA

Prim. asist. mag. Marijan Lužnik je zaključil študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 1981. 1989 je končal specializacijo iz ginekologije in porodništva in aprila 1999 še magistrski študij kliničnih medicinskih ved z magistrsko nalogo ˝Transvaginalni ultrazvočni pregled kot objektivna ocena materničnega vratu v nosečnosti˝. 

2002 je bil s strani Zdravniške zbornice Slovenije imenovan kot glavni mentor za specializacijo iz ginekologije in porodništva. 

2005 je bil izvoljen v naziv asistent za predmet ginekologija na MF v Mariboru. Od februarja 2010 ima odobreno temo doktorske 
disertacije z naslovom „Mrežna cerklaža – nova možnost za podaljšanje nosečnosti s pretečim ekstremno in zelo prezgodnjim porodom“. 

2007 je pridobil naziv primarij. 

V letih 2001 – 2003 in 2006 – 2008 je bil predstojnik Oddelka za ginekologijo in porodništvo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in 
od 2004 do 2006 je bil predstojnik Kliničnega oddelka za perinatologijo v Splošni bolnišnici Maribor. 

2005 je predaval na VŠZV Maribor. 

Trenutno je zaposlen v SB Slovenj Gradec na Oddelku za ginekologijo in porodništvo, kjer opravlja dela in naloge specialista ginekologa, uroginekologa, porodničarja in perinatologa z izvajanjem prenatalne diagnostike z merjenjem nuhalne svetline in opravljanjem amnioncentez. 
Na Visoki šoli za zdravstvene vede Slovenj Gradec je habilitiran v naziv višji predavatelj za področje »Ginekologija in porodništvo«. 

Njegovo raziskovalno področje je uroginekologija in perinatologija. 

Je avtor številnih strokovnih člankov s področja uroginekologije, ginekologije in porodništva. 

Aktivno je sodeloval na številnih simpozijih doma in v tujini. Je član Slovenskega zdravniškega društva, Slovenskega ginekološko porodniškega društva, Uroginekološkega društva Slovenije in član mednarodnega uroginekološkega združenja International Urogynecological Asociation – IUGA.