Obdobje pričakovanja novega družinskega člana, je prehod, ki nam prinese veliko sprememb in izkušnja, ki naj ne bi puščala neprijetnih spominov. Rojevanje je kompleksen pojav. Vsaka nosečnost, zlasti prva, prinese številne spremembe. Par se sooča z vprašanji, ki se nanašajo na samo nosečnost, na porod in tudi na obdobje po rojstvu otroka. Vse močnejša pa je tudi želja po soodločanju o lastni obravnavi med porodom.
Zato je še posebej pomembna kakovostna individualna priprava na porod in starševstvo, ki vsebuje relevantna, preverjena teoretična in praktična znanja, ki jo vodi strokovno osebje. Usposobljen strokovnjak, vam bo na podlagi pridobljenih izkušenj, celovito predstavil prednosti in tveganja, kar je izrazitega pomena za vašo odločitev.

Rojstvo otroka označuje pomemben prehod v razvoju družine. A vse bolj se zdi, da obstaja občutek, da je to, kako roditi svojega otroka, pomembno skoraj toliko kot dejstvo, da imate otroka. Poleg neverjetnega izziva pripeljati nosečnost do konca, roditi zdravega otroka in nato vzgajati, se ženske pogosto soočajo z močnim pritiskom, da te stvari storijo na "pravi" način. Toda ali obstaja kaj takega?

Danes ni več dovolj, da rodimo zdravega otroka in skrbimo zanj, mu zagotavljamo hrano, toploto in nežnost. Zdaj je treba vsa ta dejanja storiti v mnogih sredinah na načine, ki jih je naravno starševstvo določilo za " pravilne ".

Upravičeno se postavlja vprašanje, kako se torej odločiti in kaj naj bo vodilo pri odločitvi?
Na eni strani nam znanstveni napredek, dosežen v enaindvajsetem stoletju omogoča številne izboljšave na področju porodništva. V moderni medicini je tako umrljivost mater ob porodu nesprejemljiva. Z uvedbo metod za nadzor ploda v nosečnosti (predvsem ultrazvok) in med porodom (kardiotokografija) pa je tudi plod postal subjekt, ki se mora na vsak način roditi zdrav.

Kljub napredku se pojavijo vprašanja, "ali naj se vrnemo k bolj fiziološki ali naravni porodniški praksi?" Roditi doma ali v ustanovi? Kaj pomeni eno in kaj drugo? Kje so pasti?

Vsaka ženska si izoblikuje lastna pričakovanja o poteku poroda. Pri tem je pomembno, da so njena pričakovanja realna in ne preveč toga. Pomembno je, da se ženske seznanijo z najboljšimi možnostmi in naj bodo odprtega duha, saj stvari vedno ne gredo po načrtih in žal se za te ne da vedeti vnaprej.
Način poroda, pa naj gre za spontan porod ali vzpodbujen ali carski rez je enako veljaven. Včasih se ljudje preveč osredotočijo na postopek in izgubijo pogled nad končnim ciljem - to pa je imeti srečnega, zdravega otroka.